Zdroj: https://www.evokace.cz/2-stupen/upravy-prijimaciho-rizeni-na-stredni-skoly  •  Vydáno: 11.1.2021 19:57  •  Autor: ZŠ JUDr. Josefa Mareše 2

ÚPRAVY PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY

5. ledna 2021 oznámilo MŠMT opatření o úpravách v rámci přijímacího řízení na střední školy.

KRITÉRIA PŘIJÍMACÍHO ŘÍZENÍ NA JEDNOTLIVÉ ŠKOLY

V platnosti zůstává, že ředitelé středních škol musí nejpozději do 31. ledna 2021 vyhlásit kritéria přijímacího řízení. I v případě, že tato kritéria oznámil ředitel na některé škole již dříve (podle původních/starých pravidel), má nyní možnost je ještě do 31. ledna změnit. Proto si, prosím, na stránkách školy nebo e-mailovým dotazem znovu ověřte, jaká jsou aktuální kritéria.

JAKÉ MOHOU BÝT ZMĚNY V KRITÉRIÍCH? 

Stále platí, že v prvním kole si žáci mohou podat až 2 přihlášky – a proto je klidně možné, že se setkáte s tím, že na jedné škole jsou jednotné zkoušky a na druhé ne…

ZMĚNY V KRITÉRIÍCH PŘIJÍMAČEK PRO VÁS TEDY MOHOU ZNAMENAT NÁSLEDUJÍCÍ MOŽNOSTI:

Na rozhodnutí a oznámení mají školy čas do 31. 1. 2021. Tedy až zjistíte, jak se která škola nakonec rozhodne, bude se vám možná snáz rozhodovat, na kterou školu se nakonec přihlásit.

POJĎME SE TEĎ PODÍVAT PODROBNĚJI, CO DEVÁŤÁKY V PŘÍPADĚ JEDNOTLIVÝCH VARIANT ČEKÁ

A) Obě školy, kam se deváťák hlásí, mají pouze jednotnou přijímací zkoušku CERMAT

B) Jedna škola má jednotnou zkoušku CERMAT a druhá škola má svoji vlastní školní zkoušku

C) Obě školy, na které se deváťák hlásí, mají svoji vlastní přijímací zkoušku

D) Jedna (nebo obě) škola má jak jednotnou zkoušku CERMAT, tak i vlastní přijímací zkoušku

MŮŽE NASTAT I MOŽNOST, ŽE NĚKTERÁ ŠKOLA PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY ZCELA ZRUŠÍ

To se může ale stát (a tím pádem se to dozvíte) až po termínu odevzdání přihlášek, tedy po 1. březnu 2021 a zároveň nejpozději do 8. března 2021. Ředitel dané školy se pro tuto možnost může rozhodnou v případě, že se na školu přihlásí méně uchazečů, než je počet přijímaných žáků.

A JAK JE TO LETOS SE ZAPOČÍTÁNÍM BODŮ ZA VYSVĚDČENÍ?

Známky z vysvědčení ze základní školy mohou být součástí celkového bodového hodnocení uchazečů (kromě vysvědčení z druhého pololetí školního roku 2019/20 = konec 8. třídy). Váha tohoto vysvědčení může být libovolná, záleží zde na rozhodnutí ředitele střední školy.

Pokud byl žák v některém rozhodném období hodnocen slovně, pak jeho slovní hodnocení převede základní škola do formy známek (aby bylo možné je jednoznačně interpretovat).