Ovoce do škol

Ve školním roce 2019/2020 bude dodavatelem školního projektu Ovoce a zelenina do škol firma BOVYS, s.r.o. Jedenkrát týdně, vždy v úterý, budou poskytovat čerstvé ovoce nebo zeleninu, případně balené ovocné nebo zeleninové protlaky s obsahem ovocné složky minimálně 50%. Produkty jsou dodávány bezplatně pro žáky 1. až 9. ročníku.


11. týden - Pro obohacení sortimentu v tomto méně úrodném zimním období jsme si pro žáky připravili novinku - PORCOVANOU MRKEV. Je nakrájená na kolečka, dětem se tak bude snadno jíst a mohou si na ní pochutnat hned ke svačině. Mrkev je zabalená do ekologicky rozložitelného obalu.


V 10. týdnu Vám ve školních projektech Ovoce a zelenina do škol pomeranč.

Pomeranč je plod pomerančovníku pravého. Pomerančovníky jsou stromy, zřídka i keře. Pochází pravděpodobně ze subtropických hraničních oblastí Číny a Vietnamu. Zajímavé je, že nikde neroste jako planá rostlina. V 15. století byl do Evropy dovezen portugalskými obchodníky a záhy po objevení Ameriky i tam. Nyní je rozšířen do všech subtropických oblastí, v tropech se mu pro přílišnou vlhkost nedaří. Jde o nejvíce pěstované citrusové ovoce.

Pomeranče jsou skvělým zdrojem vitamínu C a konzumují se čerstvé, kompotují se nebo lisují na osvěžující šťávu. Téměř 90% produkce pomerančů je průmyslově zpracováno. Používají se často také v kosmetice a voňavé pomerančové květy skvěle ochutí různé čajové směsi. V lidovém lékařství se užívají okvětní plátky svařené se solí k uklidnění nervů, proti astmatu, vysokému tlaku, horečce a zvracení, svařené s cukrem proti nechutenství.

Všichni nejraději jíme pomeranče čerstvé nebo pijeme pomerančové šťávy a džusy. Své využití mají ale i v teplé kuchyni. Hodí se například k mořským rybám a plodům moře a známé jsou i v receptech čínské kuchyně. Výborná je také britská pomerančová marmeláda nebo kandovaná kůra pomerančů.


3. týden 2020

Mandarinka patří mezi citrusy stejně jako pomeranč, citrón nebo grapefruit. Má tenkou slupku, která jde velmi snadno loupat a snadno oddělitelné šťavnaté měsíčky. Jsou bohatým zdrojem vitamínu C a vlákniny. Původem je mandarinka pravděpodobně z Číny a Japonska a Čína je dosud největším pěstitelem mandarinek na světě. V Evropě se nejčastěji prodávají plody ze Španělska nebo také z Maroka, protože nevysoké mandarinkové stromy upřednostňují subtropické podnebí a chladnější noci. Mandarinky jsou velmi oblíbené pro svoji sladkou chuť a snadnou konzumaci. U zralých plodů si můžeme všimnout příjemné charakteristické vůně mandarinkové kůry.


Ve 49. týdnu Mandarinka

Mandarinka patří mezi citrusy stejně jako pomeranč, citrón nebo grapefruit. Jsou bohatým zdrojem vitamínu C a vlákniny. Původem je mandarinka pravděpodobně z Číny a Japonska a Čína je dosud největším pěstitelem mandarinek na světě. V Evropě se nejčastěji prodávají plody ze Španělska nebo také z Maroka, protože nevysoké mandarinkové stromy upřednostňují subtropické podnebí a chladnější noci. Mandarinky jsou velmi oblíbené pro svoji sladkou chuť a snadnou konzumaci. U zralých plodů si můžeme všimnout příjemné charakteristické vůně mandarinkové kůry.


Ve 47. týdnu žáci dostanou kaki.

Kaki je velmi chutné a jí se hlavně čerstvé. Dobře zralý plod můžete jíst lžičkou podobně jako kiwi. Přidává se do ovocných salátů, dezertů, zmrzlin, omáček a sladkých rýžových jídel. Vyrábí se z něj šťávy, marmelády a želé. V asijských zemích se také suší podobně jako fíky.

Kaki, často označované i jako churma, kaki, persimon nebo tomel japonský, je velmi oblíbené ve východní Asii, Americe a v Arabských zemích. Kaki roste na krásném listnatém stromě s tvrdým dřevem podobným ebenu a setkat se s ním můžeme i v zemích okolo Středozemního a Černého moře. Plody kaki se češou ještě nezralé, aby přežily dlouhý transport. Je-li plod nezralý, nechutná moc dobře, má svíravou trpkou chuť a křupavou konzistenci. Kaki se konzumuje, když je na omak měkké, proto se musí kupované kaki nechat dozrát na misce nebo v košíku při pokojové teplotě.

Ovoce je velice zdravé, má až 90 mg vitamínu C ve 100g ( 2x více než citrony), velké množství provitamínu A, jednoduché cukry, minerální látky, třísloviny a příznivě ovlivňuje trávení.


Následující termín dodání projektu Ovoce a zelenina do škol: 8. 10. 2019

Jablko patří mezi nejběžnější druhy ovoce nejen v Česku a ve střední Evropě. Roste na jabloních, které jsou příbuzné s růžemi, a existují tisíce různých druhů rozličných barev, tvarů i chutí.

Jablko doprovází člověka od počátků historie. Napodobenina jablka se stala součástí symbolů královské moci. Zlaté jablko s nápisem "Té nejkrásnější" stálo na počátku událostí, které vedly podle řecké mytologie k Trojské válce a pozdějšímu pádu Tróje. Také biblický plod, který utrhla Eva ze stromu poznání, bývá často spojován s jablkem, přestože bible tento plod ve skutečnosti nepojmenovává.

Jablka jsou tradiční a důležitou součástí českých jídelníčků od pradávna a obsahují celou škálu prospěšných látek. Pro všechny své účinky se v populární literatuře a časopisech často opakuje doporučení konzumovat nejméně jedno jablko denně.

Jablka mají pestré možnosti využití. Především se konzumují přímo, kromě toho se jablka suší, vyrábí se z nich jablečné šťávy, mošty nebo přesnídávky. Jablka se velmi hodí k pečení při přípravě dezertů, jako zpestření pro masové pokrmy nebo k výrobě kompotů. V mnoha zemích také nalezneme nějakou formu alkoholického nápoje vyráběného z jablíček.


Následující termín dodání projektu Ovoce a zelenina do škol: 1. 10. 2019

Paprika

Pochází ze Střední Ameriky, kde byla tisíce let pěstována v tropech. Setkat se můžeme s paprikovými lusky mnoha barev - červenou, oranžovou, žlutou, zelenou nebo i bílou či žíhanou v několika barvách. Některé druhy papriky se používají jako zelenina, jiné jako koření nebo lék.


Následující termín dodání projektu Ovoce a zelenina do škol: 24. 9. 2019

Nektarinka

Nektarinky jsou považovány za jakési sestry broskví. Na rozdíl od nich mají hedvábně hladkou slupku. Jsou původem z Číny, odkud se rozšířily do centrální Asie a Persie a po starověké hedvábné stezce také do Evropy.


Následující termín dodání projektu Ovoce a zelenina do škol 17. 9. 2019 

Bluma

Bluma je velice chutné, zdravé a šťavnaté ovoce plné vitamínů a minerálů, rostoucí na stromech se silnějšími větvemi, kterým říkáme slivoně. Slivoně patří k nejstarším druhům ovocných stromů vůbec. Jsou to krásně kvetoucí ozdoby mnoha zahrad i v České republice. Blumy jsou příbuzné švestkám a podobně i chutnají. Snadno je rozeznáte především podle typicky kulatého tvaru. Stejně jako švestky mají také tvrdou pecku uprostřed výtečné dužniny.


Následující termín dodání projektu Ovoce a zelenina do škol 6. 6. 2019

Informace o dodávaném zboží:

Broskve a nektarinky
Žáci v závozu obdrží 1ks nektarinky (nebo broskve). Nektarinky jsou dovezené ze Španělska. Vybrali žlutomasou odrůdu, která je v tomto obdobím ideálním zástupcem tohoto druhu. Nektarinky jsou příbuzné broskví. Jsou velmi oblíbené pro svou lahodnou chuť. Prospívají nám díky obsahu vitamínu C a A a minerálních látek: vápníku, sodíku a draslíku. 


Následující termín dodání projektu Ovoce a zelenina do škol 23. 5. 2019

Informace o dodávaném zboží:

Jablka
Jablko - v tomto školním roce dostanou žáci poslední jablka a to odrůdy Jonagold, nebo Golden Delicious. Jablka byla vypěstována v ČR. Jablka jsou bohatá na vitamín C a vlákninu.

Meruňky
Meruňky - (porce =2 ks ) jsou velmi oblíbené peckovice. Žáci dostanou první z lepších odrůd sklizených ve Španělsku, jsou již hezky vybarvené, s typickou sladkokyselou chutí a příjemnou vůní. Jsou bohatým zdrojem vody, přírodních cukrů a vitamínu C.


Následující termín dodání projektu Ovoce a zelenina do škol 25. 04. 2019

Informace o dodávaném zboží:

Jablka
Jablko je výpěstkem sadařů u Prostějova, odrůda Jonagored. Jablka jsou bohatá na vitamín C a vlákninu.

Banány
Žáci v závozu obdrží banán. Je vynikajícím zdrojem přírodního cukru, vitamínu K, vitamínu C a dalších cenných látek.


Informace o dodávaném zboží 11. 4. 2019:

Jablka
Jablka odrůdy Rozela (kříženec odrůd Vanda a Bohemia), která byla vyšlechtěná v ČR. Vypěstovali ji pro Vás pěstitelé z okolí Úsova. Dužina je krémové barvy, navinule sladké chuti, středně šťavnatá, aromatická a jemné konzistence.

Pomeranče
Pomeranč, odrůda Valencia, dovezená ze slunného Řecka. Je bohatým zdrojem vitamínu C.


28. 3. 2019 Informace o dodávaném zboží: Jablečno-řepná šťáva REFIT. Jedná se o ovocno - zeleninovou šťávu, která není ošetřená pasterizací ale moderní, šetrnou technologií - paskalizací (vysokým tlakem). Díky tomu je v ní zachováno maximální množství živin a vitamínů a má chuť čerstvě vytlačené šťávy. REFIT je TOP produkt na našem trhu a nyní jinak hodně drahý výrobek mohou ochutnat i žáci.


Následující termín dodání projektu Ovoce a zelenina do škol 14. 3. 2019. Informace o dodávaném zboží:

Hrušky
Hruška je odrůdy Cepuna nebo Conference. Obě byly vypěstované v Holandsku. Je zdrojem vitamínu C a kyseliny listové.

Mandarinky
Mandarinka Murcot byla vypěstovaná v Řecku. Je sladká, šťavnatá. Mandarinky jsou bohatým zdrojem vitamínu C.


Dne 28. 2. 2019 dostanou žáci z projektu ovoce do škol jablko.


Závoz jarní prázdniny: Ovoce do škol žáci obdrží v následujícím týdnu po jarních prázdninách. Moštík 100% šťáva ze zralého ovoce, které pochází z vlastních sadů pana Kozáka nedaleko Hranic na Moravě certifikovaných "SISPO" nebo od jiných certifikovaných zemědělců. 1l šťávy obsahuje 1,7kg ovoce. Vyniká nejen lahodnou chutí, ale především vysokým obsahem vitamínů, minerálů a živých enzymů. Neobsahuje žádné konzervační látky, přidaný cukr a barviva.


Žáci v závozu 31. 1. 2019 obdrží 2ks čerstvého ovoce – pomeranč a hrušku. Pomeranč je odrůda Navel. Dovezená ze slunného Řecka. Pomeranče jsou bohatým zdrojem vitamínu C. Hruška je odrůda Bohemia, byla vypěstována u nás v České republice. Abyste si hrušku plně vychutnali, nechte ji při pokojové teplotě dozrát. Hruška je také zdrojem vitamínu C a kyseliny listové.


Žáci v závozu 17. 1. 2019 obdrží mrkev krájenou na kolečka s přibalenou vidličkou v plastové krabičce. Krabičky je možné opakovaně využívat na svačinky z domu, případně pro školní potřeby jako voskovky a podobně. Mrkev odrůdy Nerac vypěstovali VH Agroprodukt v Pileticích u Hradce Králové. Jedná se o největšího a nejkvalitnějšího pěstitele karotky a mrkve v ČR.


Žáci v závozu 20. 12. 2018 obdrží 1 ks čerstvého ovoce – pomeranče. Jedná se o odrůdu Navelina. Pomeranče dovezli z Řecka. Jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C, obzvláště v tomto zimním období. K běžnému závozu ovoce můžete očekávat několik ks pomela (cca 1ks/třída) na ochutnávku.


Žáci v závozu 6. 12. 2018 obdrží 2 ks čerstvého ovoce – mandarinku a jablko. Mandarinka je oblíbená odrůda Klementinka a byla vypěstovaná ve Španělsku. Jablko je chutná a hezky vybarvená odrůda Jonagored. Byla vypěstovaná u Prostějova.


Žáci v závozu 22. 11. 2018 obdrží jablečno-řepný salátek. Jablko i červená řepa jsou na vrcholu, co se týká přínosu zdraví lidí. Do salátku jsme použili jablko odrůdy Golden Delicious. U řepy se jedná především o řepu červenou, částečně se nám podařilo zajistit také řepu žlutou, alternativu červené řepy. Obě odrůdy řepy byly vypěstovány v Sedlnici nedaleko Příbora. Salát je balený v ochranné atmosféře, v plastové krabičce spolu se lžičkou. Tento salátek již z našich závozů znáte.


Žáci v závozu 8. 11. 2018 obdrží 1 ks ovocné kapsičky Kubík s příchutí jablko-banán 100g. K běžnému závozu obdrží žáci také ochutnávku hrušek na třídu. V krabici bude vybraných 5 odrůd hrušek vypěstovaných v ČR, 1 kus dnes již vzácné kdoule a 1 balení sušených hrušek - křížal. Přiložený bude i zajímavý vzdělávací leták A3 k hruškám. Kdoule byla považována za praotce hrušky, není tomu ale tak, je to samostatný ovocný druh. Běžně se v čerstvém stavu nekonzumuje, její chuť se svíravá, avšak po tepelné úpravě se její chuť i aroma plně rozvine. Příjemné citrusové vůně se využívalo k navonění uloženého prádla a také jako odpuzovače hmyzu. Je to seznámení dnes již s málo známým ovocem, krásně voní a delikátní jsou výrobky jako marmeláda, želé a podobné.


Žáci v závozu 25. 10. 2018 obdrží mrkev krájenou na kolečka s přibalenou vidličkou v plastové krabičce. Krabičky je možné opakovaně využívat na svačinky z domu, případně pro školní potřeby jako voskovky a podobně (krabičky s barevnými víčky, znáte je z předchozích let). Mrkev odrůdy Nerac vypěstovali VH Agroprodukt v Pileticích, u Hradce Králové. Jedná se o největšího a nejkvalitnějšího pěstitele karotky a mrkve v ČR.


Následující termín dodání projektu Ovoce a zelenina do škol 11. 10. 2018.

Žáci v závozu obdrží 2 ks čerstvého ovoce. Jablko a mandarinku. Jablko je odrůda Golden Delicious, která byla vypěstována ve 2 moravských sadech. Tato odrůda je oblíbená, sladké chuti a šťavnatá. Mandarinka je odrůdy Satsuma, dovezená ze Španělska z okolí města Murcia.


Následující termín dodání projektu Ovoce a zelenina do škol ve čtvrtek 27. 9. 2018.

Žáci v závozu obdrží nápoj Kubík 300 ml s příchutí pomeranč-jablko. Volíme tuto variantu, z důvodu blížícího se státního svátku.