Zdroj: https://www.evokace.cz/2-stupen/seminar-tvurciho-psani-kroceni-literarni-muzy  •  Vydáno: 23.2.2023 20:59  •  Autor: ZŠ JUDr. Josefa Mareše 2

Seminář tvůrčího psaní - KROCENÍ LITERÁRNÍ MÚZY

Ve čtvrtek 9. 2. se na naší škole uskutečnil seminář tvůrčího psaní pro zájemce z osmých tříd, do kterého se zapojilo 25 žáků.

Seminář, jenž byl doprovodným programem literární soutěže pro mládež Skrytá paměť Moravy, vedla 60 minut paní lektorka Mgr. Andrea Procházková, Ph.D. Ve spolupráci se školou uspořádala toto setkání pobočka příspěvkové organizace Muzeum Brněnska - Památník písemnictví na Moravě. Cílem semináře bylo představit nové téma soutěže, které v letošním roce zní “Sám nejsi nic”, potenciálním soutěžícím, procvičit se v technikách tvůrčího psaní a motivovat účastníky k psaní vlastních prozaických textů a povídek.

Žáci zhodnotili seminář velmi pozitivně, o čemž svědčí jejich zpětná po ukončení workshopu:

Hodina tvůrčího psaní nás velmi zaujala, bylo to úplně něco jiného, než na co jsme zvyklí. Paní lektorka se nám představila a zadala první úkol. Na čistý papír jsme se měli rozepsat na téma: „Sám nejsi nic“. Na začátku jsme někteří váhali, ale nakonec jsme se pustili všichni do práce. Po pár minutách jsme odložili pera a povídali si o různých možnostech, jak se rozepsat, kde najít inspiraci. Někteří spolužáci se s námi podělili o to, jak téma zpracovali. Následovaly další zajímavé aktivity, které na sebe průběžně navazovaly. Konečným výsledkem byl příběh napsaný každým z nás. Tento způsob práce nás moc bavil, bylo to pro nás nové a rády bychom takto pracovaly i v některých hodinách ve škole. Moc nás potěší, pokud bude podobná beseda i v budoucnu.

Chelsea, Sandra a Natali 8.A

Dne 9.2. 2023 jsme měli šanci zúčastnit se workshopu s názvem Tvůrčí psaní. Nejprve jsme dostali za úkol napsat krátký text na téma Sám nejsi nic. Měli jsme na to přibližně pět minut. Poté ten, kdo chtěl, to mohl přečíst nahlas. Jako další úkol jsme si měli vybrat jeden z obrázků nohou různých osob, které zde byly. Pak jsme si k němu stoupli a měli si během minuty z něj zapamatovat co nejvíce. Pak jsme si šli sednout zpátky na svá místa. Následujícím úkolem bylo napsat v krátkých bodech vše, co jsme si z obrázku zapamatovali. Když jsme dopsali, měli jsme z těchto bodů napsat charakteristiku osoby. Přesněji, jak si myslíme, že osoba vypadá, a celkově si představit její vlastnosti a další takové věci. K této charakteristice jsme poté měli vymyslet dvě otázky, které bychom té osobě, kdybychom se s ní setkali, položili.

Další zadání bylo vybrat si z našeho textu na téma Sám nejsi nic jedno slovo, které nás něčím zaujalo nebo se nám jen líbilo. Na toto slovo jsme měli vymyslet cokoliv, na co jsme si vzpomněli, když se toto slovo řekne, a napsat to v bodech. Když jsme body měli napsané, další úkol byl napsat na toto téma text dlouhý alespoň patnáct vět. Měli jsme na to deset až dvacet minut. Poté jsme si texty před sebou četli.

Paní Procházková, která tento workshop pořádala, byla moc hodná, chápavá a hezky nám vše vysvětlila. Také nás seznámila se soutěží, která právě probíhá. Celý tento zážitek se mi moc líbil a jsem ráda, že jsem se toho mohla zúčastnit.

Anička, 8.B

Program tvůrčí psaní se mi velmi líbil. Nevěděla jsem ani jsem nepředpokládala, že když se rychle a bez přípravy řekne nějaké téma, budu operativně schopna něco napsat a vymyslet. Seminář byl fajn. Myslím si, že jsem vymyslela celkem dobré věci. Já ráda píšu, když si potřebuji protřídit myšlenky nebo ze sebe potřebuji něco dostat. Sama jsem začala psát o prázdninách svoji vlastní knihu. A nemyslím si, že by to bylo nějak špatné.

Lucka, 8.D

Akce se mi moc líbila. Určitě bych šla znovu, bylo to zajímavé téma. Líbilo se mi, že jsme si mohli příběh vymyslet sami. Ráda jsem poslouchala příběhy ostatních, každého napadlo něco jiného. Nabídka soutěže je zajímavá.

Katka, 8.D

Seminář se mi líbil, protože jsem se dozvěděl zase něco nového. Hlavně se mi líbilo, jak jsme podle obrázků popisovali vlastnosti osoby, a poté vymysleli příběh. Určitě bych si to zopakoval.

Vojta, 8.B

Mgr. Dana Škapová